back2bank
Gyékényesi hal bukkant fel Nagykállón
A horgászok segítségét kéri a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata egy, egyébként a Gyékényesi kavicsbánya-tavakból többször megfogott ponty jelenlegi élőhelyének felkutatásában – írja a Nébih saját honlapján.

Iratkozz fel a legfrissebb cikkeinkre!

Hogy nehogy el ússz a cikkekről! 😀

Név: E-mail cím

A gond ezzel csupán az, hogy a pontyot több alkalommal megfogták és persze visszaengedték 2017 és 2018.évben, erről több fénykép is született a Gyékényesi kavicsbánya-tavak partján, aztán 2018 őszén egy horgásztó sajátjaként mutatta be a halat és az akkor friss fogásról készült képet is készítettek róla. A NÉBIH által felkért szakértő egy Gyékényesen és egy Nagykálló horgásztó facebook posztjáról kinyert képet hasonlított össze, majd megállapította, hogy ugyanarról a pontyról van szó. 

A Nébih kér minden horgászt, aki úgy gondolja, hogy 2018-ban vagy azután valahol (mondjuk például Nagykállón, hisz az egyezőséget nagykállón készült képről állapították meg) és ezt a halat megfogta egykoron, hogy jelentkezzen náluk, ha lehet, képpel, és tegyen nyilatkozatot erről a tényről, segítve ezzel a hatóságot, hogy minden kétséget kizáróan a hal jelenlegi tartózkodási helyét sikerüljön beazonosítani.

„Egy 30 kg egyedsúlyú ponty egyed felnevelése a halgazdálkodásra jogosult több évtizedes munkája, feketepiaci értéke éppen ezért 700-800.000 Ft. Minden természetet, horgászatot szerető ember érdeke, hogy nyilvántartott halgazdálkodási vízterületeink halállománya fennmaradjon. Az Állami Halőri SZolgálat célul tűzte ki a horgászattal-halászattal kapcsolatos feketegazdaság felszámolását, ebben kérjük most a horgászok segítségét” – írja a Nébih.

E lképesztő, hogy ugyanazon bizonyítékok megléte mellett egy Tisza tóból ellopott és Dunavarsányba felbukkant egyed 2018-ban, majd 2019-ben egy dunai tükörponty kislóki bojlis tóból való visszaszerzéséhez és a nyomozáshoz elegendő voltak ugyanezen bizonyítékok, viszont jelen esetben ez valamiért nem elég. Nagy talány az is, hogy mi tartott eddig a NÉBIH szakembereinek, hogy a 2018-ban felfedezett és azonnal bejelentett gyanú vizsgálatához mért kellett 1,5 év. Mi történt ebben a másfél évben, mikor éppen az Állami Halőri szolgálatnak feladata lenne a gyors reagálás, hisz egy ekkora példány egészségét és ezzel túlélési esélyét jelentősen rontja minden egyes nap, mikor a táplálékdús eredeti élőhelyet felváltja egy magántó, egy egészen más táplálékbázis és élettér.

M it csinál mindeközben a nagy MOHOSZ?

Havi előfizetés

Előfizetésed havonta megújul. Nincs kedvezmény

Fél éves előfizetés

Előfizetésed havonta megújul. Nincs kedvezmény

Éves előfizetés

Előfizetésed havonta megújul. Nincs kedvezmény

Banner Content
Tags: , , , , , ,

Ajánlott cikkek

Archívum

img advertisement