back2bank
Repülő pontyok nyomában

A Nébih Állami Halőri Szolgálatához (ÁHSZ) érkezett a bejelentés miszerint egy pontyot 2017-ben több alkalommal megfogták és a vízbe visszaengedték a 14-0063-1-5 kódszámú, nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen (a Gyékényesi kavicsbánya tavon). A bejelentés alapján a 30 kilogrammtól nagyobb egyedsúlyú hal 2018-ban feltételezhetően már egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei halastóban akadt horogra, ahol fényképet is készítettek róla.

A Nébih által felkért szakértő megállapította, hogy a két különböző vízterületről megfogott ponty ugyanazon egyed. Ugyanakkor nem állnak az ÁHSZ rendelkezésére olyan fényképfelvételek, amelyek alapján a halastó teljes bizonyossággal azonosítható lenne.

Nébih az érintett egyed eredeti élőhelyére történő visszaszállítása érdekében várja azon horgászok jelentkezését, akik 2018-ban vagy azt követően megítélésük szerint a képen szereplő pontyot fogták meg, továbbá a fogásról fotóval rendelkeznek vagy legalább érdemi információt tudnak nyújtani a hal jelenlegi hollétéről.

A keresett hal jellegzetes formájú és méretű, azonban különös elváltozások nem láthatóak rajta. Ugyanakkor a NÉBIH által felkért szakértő nyolc olyan kulcsbélyeget állapított meg, amelyek alapján a ponty minden kétséget kizáró módon azonosítható.

Egy 30 kilogramm egyedsúlyú ponty felnevelése a halgazdálkodásra jogosult több évtizedes munkája, feketepiaci értéke éppen ezért 700–800 000 forint. Minden természetet, horgászatot szerető ember érdeke, hogy a nyilvántartott halgazdálkodási vízterületeink halállománya fennmaradjon. Az ÁHSZ célul tűzte ki a horgászattal-halászattal kapcsolatos feketegazdaság felszámolását, ebben kérik most a horgászok segítségét.

A kár több millió forintot is érhet egy-egy nagyobb testű ponty a feketepiacon. Az elmúlt években országszerte sorra lopták el a természetes vizekből a nagy testű halakat, mára pedig teljes iparág épült a magántavak kiszolgálására. Pontyokra specializálódott a legtöbb banda, de egyre népszerűbb a csuka és a süllő is. A Nébih február vége óta egy 30 kilogrammos pontyot keres, amelyet utoljára az eredeti élőhelyétől több mint 500 kilométerre fogtak ki – derül ki az M1 Híradójából.

Az  ügyben felmerül a bűncselekmény lehetősége is, mert ekkora halat csak a feketepiacon lehet beszerezni Magyarországon.

Az elmúlt években több rekordméretű hal tűnt el a természetes vizekből, a Balatonból, a Duna Adonyi-mellékágából és a Tiszából is. Ezeket a húsz-harminc kilós példányokat elsősorban a magántulajdonban lévő tavak kezelői vásárolják.

A Tisza-tóból is tűnt már el nagy testű hal, de ez volt az első vízterület az országban, ahova vissza is vitték.

Banner Content
Tags: , , ,

Ajánlott cikkek

Archívum

img advertisement